Beide ouders overleden, pas op met aanvaarding erfenis

Op basis van de wet en veel langstlevende testamenten krijgt ieder van de kinderen bij overlijden van een ouder een vordering op zijn langstlevende ouder. Ook al worden alle kinderen door hun ouders gelijk behandeld, pas toch vooral op met het zuiver aanvaarden van de nalatenschap. U loopt anders het risico dat u (een deel van) het erfdeel van een broer of zus uit uw eigen middelen moet voldoen.

Om belasting te besparen is het wenselijk om vermogen tijdens leven zoveel mogelijk over te hevelen naar de kinderen. In veel gevallen gebeurt dit enkel op papier. Enerzijds door bij het overlijden van de eerste ouder zo groot mogelijke schulden aan de kinderen te creëren, vaak wordt er ook nog rente op bijgeschreven. Anderzijds ontstaan er schulden door het doen van zogenaamde papieren schenkingen.

Bij overlijden van de langstlevende moeten eerst deze schulden worden betaald. Dit kan volledig belastingvrij. Maar wat nu als het gevolg is dat de nalatenschap van de langstlevende hierdoor negatief is?
Ook dan moeten eerst deze schulden voldaan worden. Indien alle kinderen die vorderingen hebben in gelijke mate erfgenaam zijn en allen zuiver aanvaarden, is er niets aan de hand.

Indien één van de kinderen door de langstlevende onterfd is of niet alle kinderen zuiver aanvaarden, ontstaat er echter een probleem. Immers, door zuivere aanvaarding wordt een erfgenaam met diens privé vermogen aansprakelijk voor de voldoening van de nalatenschapsschulden. Zo ook voor de schulden aan broers en zusters.

Hoewel dit oneerlijk voelt omdat uw broers en/of zusters hierdoor beter af zijn, is dit het risico wanneer u zuiver aanvaardt (zo oordeelde onlangs ook de Rechtbank Midden-Nederland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>